Huslån är ett lån de allra flesta som drömmer om ett hus måste ta för att finansiera köpet. Boendekostnaderna för ett hus, vilket är den totala kostnaden för boendet, är vanligtvis högre än för lägenheter. För att få ned den kostnaden gäller det att hitta det bästa och mest fördelaktiga huslånet.
Lånelöfte
Innan man kan få ett huslån måste man ansöka om ett lånelöfte. Det är ett skriftligt dokument där banken säger hur mycket du får låna. I samband med detta görs en kreditupplysning på dig och banken gör en bedömning av din ekonomiska situation för att försäkra sig om att du kan betala tillbaka lånet. Men ett lånelöfte är aldrig bindande och skulle något i din ekonomiska situation förändras kan banken neka dig att låna några pengar och du får då inget huslån utbetalt. Du får som mest låna 85 procent av bostadens värde, resterande 15 procent ska betalas som en kontantinsats.
Tips! Ansök om lånelöfte hos en låneförmedlare. De kontaktar flera banker och då kan du välja banken med bäst erbjudande.
Amorteringskrav på huslån
Sedan 2016 gäller amorteringskrav på alla huslån där låntagaren lånar mer än 50 procent av bostadens marknadsvärde. Alla huslån med en belåningsgrad på över 50 procent ska minst amortera 1 procent per år. Huslån med en belåningsgrad på över 70 procent ska amortera minst 2 procent årligen.
1 mars 2018 skärptes amorteringskravet och alla hushåll som lånar mer än 4,5 gånger över sin bruttoinkomst ska amortera ytterligare 1 procent per år.
Rörlig eller bunden ränta
Till huslån kan man välja om man vill ha rörlig eller bunden ränta. Detta beslut har stor betydelse och kan påverka den totala boendekostnaden rejält. Det finns ingenting som på förhand talar om vad som är rätt eller fel utan det har att göra med låntagarens egna förutsättningar och vad denne anser vara viktigt.
- Bunden ränta. Att ha bunden ränta innebär att räntan är bunden under en viss tid, detta kallas bindningstid. Under den tiden är räntan densamma oavsett om bankens ränta går upp eller ner. Efter bindningstiden kan man omförhandla lånet. Bunden ränta är generellt sett högre än rörlig men många väljer den då den ger en trygghet. Man behöver aldrig oroa sig över att räntan ska stiga så pass mycket att man inte har råd att betala lånet.
- Rörlig ränta. Med rörlig ränta kan räntan gå upp och ned beroende på om banken höjer eller sänker räntan. Historiskt sett har rörlig ränta varit billigare men den ger inte samma trygghet som en bunden ränta. Vid räntehöjningar kan räntan bli riktigt hög, samtidigt som den även kan bli riktigt låg.
Man kan förhandla fram billigare ränta för sitt huslån
Det går alltid att förhandla fram en lägre ränta till sitt huslån. När bankerna presenterar sina räntor är det ofta listräntan man visar, vilket är bankens aktuella ränta. Det man som låntagare ska titta efter är dock bankens snittränta. Det är den genomsnittliga räntan som bankens bolånekunder får. Den är vanligtvis lägre än listräntan då tidigare kunder valt att förhandla till sig en lägre ränta.
Genom att visa att du är en trygg låntagare med stabil ekonomi som kommer vara en trogen kund ökar du dina chanser till att få en lägre ränta.
Tips! Jämför flera bankers räntor och argumentera utifrån dem.
För att inte betala mer än man måste är det även viktigt att omförhandla sitt lån regelbundet. Vad som varit en bra ränta för ett år sedan, kanske inte alls är bra nu.